مصاحبه با ائمه جماعات مساجد مهرآباد

اولش مردد بودیم که انعکاس نظرات صاحب نظران اجتماعی محله را در قالب مصاحبه های فردی بگذاریم یا مقاله های شخصی این بزرگواران، تا اینکه دوستی پیشنهاد داد که برای هر شماره نشریه یک میزگرد با حضور مسئولان و صاحب نظران اجتماعی بگذاریم. متن پیش رو ماحصل جلسه دو ساعته با بعضی ائمه جماعات مساجد محله مهرآباد است. متأسفانه برای بعضی بزرگواران مشکل پیش آمد و نتوانستیم در خدمتشان باشیم.

 نسیم مهر:

به نظر شما مهم­ترین آسیب­هایی که محیط اجتماعی محله­ی مهرآباد را تهدید می­کند چیست؟

حاج آقا سیفی (امام جماعت مسجد امام رضاعلیه السلام):

بسم الله الرحمن الرحیم. اولین مسئله را مسئله حجاب زنان می دانم و مسئله دوم را مسئله امنیت محله.

حاج آقا شاکری (امام جماعت مسجد امام صادقعلیه السلام):

بسم الله الرحمن الرحیم. به نظر بنده مهم ترین مشکل مهرآباد سطح پایین فرهنگ عمومی است؛ که این نتیجه ی مهاجرنشین بودن این محل، علم گریزی و... است. البته این به معنای مذهبی نبودن اهالی نیست. علاوه بر آن عدم حضور شخصیت های برجسته علم و فرهنگی و... را اضافه کنید. حال این پایین بودن فرهنگ تبعاتی دارد: بیکاری، اعتیاد، قاچاق فروشی، نزاع، بدحجابی، فحشا و ناامنی است. خانواده ها فرزندانشان را هدفمند و درست تربیت نمی کنند. و علت آن هم کارگر بودن پدر خانواده هاست که لاجرم وقت کمی را برای فرزانشان می گذارند.

حاج آقا انصاری(امام جماعت مسجد امام باقرعلیه السلام):

بسم الله الرحمن الرحیم. ان الله لا یغیر ما بقوم حتی یغیروا ما بانفسهم. بنده هم با آقای شاکری موافق هستم. یکی از علل عقب ماندگی مردم ما (فارغ از مکان محله، در جاهای دیگر نیز بنده این را دیده ام) جهل است. جدیداً زیاد می بینیم که این قاچاقچی ها و مواد فروش ها را اعدام می کنند. علت وجود اینها جهل است. 

حاج آقا صادقی(امام جماعت مسجد حضرت صاحب الزمانعجل الله تعالی فرجه):

بسم الله الرحمن الرحیم. به نظرم بحث بسیار مهمی است. تشکر می کنم از شما جوانان که این موضوع برایتان دغدغه است. در مورد سؤال. ما اگر بخواهیم آسیب شناسی کنیم هر قشری آسیب ها را از دید خود می بیند. پس قبل این سؤال باید سؤال دیگری پرسید: نقش مسجد در محله چیست؟ گاهی می گوییم که مسجد جایی برای نماز خواندن صرف است. اگر این شد پس آسیب هایش محدود می شود. گاهی ما می آییم تعریف می کنیم مسجد باید در حیطه محله خودش حکمرانی کند (که نظر خودم نیز همین است). مناسبات محله را او تعیین کند. خط مشی اصلی را او تعیین کند. اگر تعریف مان این شد آن گاه آسیب های محله از دید ما فرق می کند. آن گاه اگر محله ما موش دارد به مسجد بر می گردد تا بگیرید به این مسائلی که بزرگواران فرمودند و درست هم هست. یک محله اسلامی و یک مسجد پویا نباید این آسیب ها را شاهد باشد. من فکر می کنم خود ما ائمه جماعات هنوز به تعریف واحدی از مسجد نرسیده ایم. نداشتن تعریف برای مسجد نیز خود یکی از مهم ترین آسیب هاست. آسیب بعدی نیز نبود یک اتحادی بین جمعیت حزب اللهی محله مهرآباد است.

 نسیم مهر:

به نظر شما اولویت­دارترین اقداماتی که مساجد محله­ ی مهرآباد باید در موضوع مسائل اجتماعی انجام دهند چیست؟

حاج آقا صادقی:

به نظر بنده اولین کار همان ایجاد وحدت بین مساجد است.

حاج آقا سیفی:

بنده هم این را اولی می دانم.

حاج آقا شاکری:

متأسفانه مساجد ما به یک روش هایی عادت کرده است. معتاد شده ایم به وضع موجود. مسجد را تقلیل داده ایم به یک نماز خواندن صرف و به این عادت کردیم. یک مقدار هم حکومت در این قضیه نقش داشته است. تعداد زیادی متولی فرهنگی تعریف کرده اند که شده اند رقیبی برای مسجد.

من اولویت را این می دانم که امام جماعت مسجد آدم سالمی باشد، صادق باشد و جذابیت داشته باشد این از همه مهم تر است.

حاج آقا انصاری:

ائمه جماعات باید در زی امامت جماعتشان به امثال شیخ عباس قمی اقتدا کنند که نفسش را کشته بود. اگر این باشد و بین مساجد اتحاد هم باشد و عامل به حرف مان هم باشیم فرج حاصل خواهد شد. از نماز جمعه به ما گفتند شما نمی توانید جوانان را جذب کنید. من به ایشان گفتم ما اینجا سه وعده نماز داریم و کارمان سخت تر است شما که هفته ای یکبار نماز دارید چقدر جوان جذب کردید؟

 نسیم مهر

در حال حاضر مسجد شما در این رابطه چه اقداماتی انجام می­دهد؟

حاج آقا صادقی:

من احساسم این است که چون ما تا به حال به این سؤالات به صورت جدی فکر نکردیم و جمع نشدیم روی آن تمرکز کنیم، اگرچه کار انجام دادیم ولی جدا جدا بوده است و بازخوردی نداشته ایم. برای همین به نظر من ما واقعا کار خاصی انجام ندادیم.

اگر مسجد فارغ از تعبدی که ذات آن است بتواند مقداری مشکلات کردم را حل کند و مردم حس کنند که مسجد در راه حل مشکلاتشان قدمی بر می دارد اعتماد برایشان ایجد می شود. ما یک ایرادی هم داریم. الگو سازی هم نداشتیم. نتوانستیم یک نفر الگو به مردم معرفی کنیم که او واجد همه صفات آرمانی باشد که ما او را به مردم معرفی کنیم.

مسجد ما هم اگرچه کارهایی انجام داده است ولی هیچ خروجی ای نداشتیم. این جلسه مهم ترین کاری است که انجام شده است.

حاج آقا انصاری:

بگذارید یک جمله ای را عرض کنم خدمتتان، خیلی روشن و با شهامت بگویم، هیچ کاری نکرده ایم. چون منیت در مسجد زیاد است. اگر این منیت ها را کنار گذاشتیم مسجد می شود محلی برای خدمت به جامعه.